Beste eilanders,

Deze update is bedoeld om jullie, onze gedroomde gastheer, als eerste op de hoogte te brengen van belangrijk nieuws. Het is even stil geweest sinds ons bezoek in september omdat wij best een klap hebben moeten verwerken. Wij hadden ook de tijd nodig om te onderzoeken wat er eigenlijk gebeurd is en wat dit betekent voor de toekomst. 

Voordat we daarop ingaan willen we benadrukken hoeveel we genoten heb van jullie gastvrijheid richting de gasten die ook zónder festival zijn komen opdagen. Over heel het eiland waren blije mensen, genietend van natuur, horeca en de zee. In dat doel zijn we geslaagd en ik hoop dat jullie dit ook zo hebben ervaren.

Dan terug naar een bittere werkelijkheid. Ondanks dat wij het voornemen hadden, kunnen wij niet verantwoord onze pijlen richten op een editie in 2020. Ondanks dat veel van het werk al zo’n beetje gedaan is, is het risico te groot om uit te gaan van tijdige vergunning in het aanstaande seizoen. Dit heeft vooral te maken met de mogelijkheden die voorhanden zijn wat betreft bezwaren en beroepsprocedures.

Wij laten ons echter niet uit het veld slaan! We zijn voornemens om te blijven onderzoeken hoe we eilân van de grond kunnen krijgen. Hoe precies wensen we nóg meer samen met de eilanders vorm te geven dan afgelopen jaar. Eind november starten wij een platform waar eilander participatie centraal staat. Samen met jullie willen we alle ideeën en zorgen in kaart brengen, en op een constructieve manier op zoek gaan naar een manier die leidt tot de realisatie van het festival in goede harmonie met het eiland.

Wij hopen echt vanuit de grond van ons hart dat we in 2021 jullie prachtige woonplaats mogen verrijken met een toevoeging aan Terschelling, welke geen schade oplevert voor de natuur, en vele blije gasten mag ontvangen.

Met de vriendelijkste groeten,

Team eilân